Новини 

Как технологиите и Интернет повлияват на глобалната политика?

От доста време неофициално е ясно, че икономиката в комбинация с новите технологии имат огромно влияние върху световната политика. 

Даже не е необходимо да четем специализирани политически новини, за да знаем, че бизнесът и технологичните гиганти, задаващи софтуерните и хардуерните тенденции, не просто ще присъстват, а дори ще задават посоката в определени отношения.

Достатъчно е само да споменем социалните медии като фактор, който има силата да детронира или издига политически кандидатури, правейки живота на отделните фигури обществено достояние, и то само с няколко клика.

Но дали някога сме се питали какви по-точно са обективните изражения на това влияние? Ето няколко реални негови аспекта, за които си заслужава да се замислим.

Технологиите дават различни опции на избирателите, решили да упражнят правото си на глас

Само преди няколко години термини като машинно или онлайн гласуване биха звучали крайно футуристично, но днес в България вече първото е абсолютен факт. По общоприетото мнение, машинният вот е по-труден за манипулиране и изисква наличие на поне минимално ниво на грамотност, за да бъде практикуван. На теория, това би стимулирало повече хора да дадат своя вот и дори има шанс индиректно да повлияе върху крайния победител при по-малки процентни разлики.

Статуси в социалните мрежи имат силата на реални политически изявления

Освен че имат силата да изровят отдавна скрити и неподозирани данни за политици и кандидат-политици, социалните медии се явяват и абсолютно официална платформа за политическа комуникация. Така например всеки статус от профила на Министерството на образованието или този на Президента на Република България например, има своята тежест и се приема като изявление. Следователно, всяка личност с политически ангажимент следва да осъзнава отговорността си.

Множество партии използват все по-активно популярните социални мрежи, за да достигат и да комуникират с потенциални избиратели, като дистанцията между политик и гласоподавател се скъсява все повече и повече.

Онлайн пространството повишава възможностите за обединение на единомислещите

Освен че улесняват комуникацията между представителите на различните партии и техните избиратели, технологиите дават безброй възможности за коментиране на определени политически събития и споделяне на възгледи.

В положителен план, падането на комуникационните бариери може да е предпоставка за развиване на тенденция към формиране на граждански движения и обединение на група хора зад различни обществени и политически каузи, носещи колективна полза.

Интернет дава възможност на хората да са по-информирани в политическо отношение

В днешно време имаме уникалната възможност да консумираме не само местни новини, създавани в държавата, която се намираме, но и световни такива. С две думи, можем да си подбираме източниците според субективното ни усещане за достоверност, а не сме ограничени в една-единствена гледна точка. Така се понижава рискът от едностранно и тенденциозно предаване на информация.

Макар и свободно по дефиниция пространство, Интернет позволява цензурирането и администрирането на информация

Въпреки че като цяло ни правят по-информирани, онлайн източниците понякога могат да ни подведат. Данните, които са достъпни в Интернет, съвсем не са толкова свободни и подлежат на редица регулации. Има теории, че определен тип материали биват тенденциозно премахнати, за да наклонят везната в една или друга политическа посока, но подобни твърдения са по-скоро хипотези, без реални доказателства.

Related posts

Leave a Comment