Новини 

Как да изберем правилното зарядно за акумулаторни батерии?

Изборът на подходящо зарядно за акумулаторни батерии е един от основните фактори, който предопределя дължината на живота им и безпроблемната им работа. Аксесоарът предпазва от пренапрежение и прекомерно зареждане – две ситуации, които могат да се окажат фатални за устройството. 

И така, как да изберем правилното зарядно за нашите акумулаторни батерии, така че да гарантираме тяхната функционалност и оптимална ефективност? Ето и нашите пет полезни съвета по темата, които ще ви помогнат, ако се наложи да вземате подобно решение. 

Дефинирайте входящото напрежение

Ако напрежението на входа на зарядното е повече отколкото батерията може да понесе, несъответствието би се оказало фатално и за двете приспособления. В общия случай следва да се направи разлика и между AC и DC зарядни, управляващи съответно прав и променлив ток.

Определете вида на акумулатора

Зарядните следва да се съобразят и с вида на самия акумулатор, който може да бъде различен: литиево-йонен, фосфатен (LiFePO4), гелов, AGM и други. Някои зарядни са несъвместими с определени типове батерии и използването им заедно би било неефективно, дори опасно за техниката. Добрите универсални устройства предлагат възможност за нагласяне на кривата на зареждане спрямо параметрите и спецификациите на конкретния акумулатор.

Важно е да се отбележи, че литиево-йонните акумулаторни батерии са силно чувствителни и не следва да се зареждат с устройства, на които изрично е упоменато, че са съвместими. 

Решете с какво предназначение следва да бъде зарядното

Съществува разлика между зареждане на изцяло изтощена батерия и профилактично зареждане. Например, ако имате кола или мобилен дом, които не карате редовно, а само няколко пъти в годината, вторият тип, а именно поддръжка от време на време, би бил вашият оптимален вариант. В такъв случай се нуждаете от бавно, не толкова мощно устройство. Ако редовно се налага да изпълнявате първия вид зареждане, препоръчваме използването на бързо и функционално зарядно.

Преценете подходящия размер (големина) на зарядното

По правило, зарядното следва да е около 10-20% от капацитета на батерията, измерен в амперчасове (Ah). Например, акумулатор 100Ah би изисквал устройство с поне 10А големина на тока. За да избегнете претоварване, не надвишавайте 30% от производствено зададения капацитет. Литиево-йонните устройства отново се явяват някакъв вид изключение от правилото, защото при тях токът на зареждане следва да е една идея по-висок.

Съобразете волтажа, ампеража и времето на зареждане с техническите спецификации на конкретния модел батерия

Видът и техническите параметри на батерията имат огромно влияние при подбора на зарядно. Уверете се, че купувате приспособление, което може да покрие всичките енергийни нужди на акумулатора по начина, описан от производителя. Трябва също да се вземе предвид дали се зарежда един акумулатор или система от няколко, свързани паралелно или успоредно. Ако устройството е повече от едно, входящото и изходящото напрежение и големина на тока следва да се преизчислят от специалист със съответната подготовка.

Допълнителни съвети за подбор на зарядно:

  • Въздържайте се от избирането на нискобюджетни варианти със съмнително качество;
  • Ако пътувате често в чужбина се уверете, че зарядното поддържа различни нива на входно напрежение;
  • Има водоустойчиви модели, които са подходящи за работа на открито;
  • Съществуват комбинирани устройства, чрез които се осъществява едновременното зареждане на няколко акумулатора.

Related posts

Leave a Comment