Новини 

Топ съвети за безопасно използване на мобилен телефон, докато пътувате

Когато става въпрос за използване на мобилен телефон и шофиране, златното правило е, че те никога не трябва да се вършат едновременно. Все пак ще има моменти, когато трябва да приемете обаждане, когато сте на път, така че какво се случва тогава?

Има четири пъти по-голяма вероятност да катастрофирате, ако използвате мобилен телефон, докато шофирате. Говоренето по телефона е разсейване и ако едната ръка е заета с устройството, способността за шофиране е сериозно нарушена. Времето за реакция на шофьорите, използващи телефон, е около 50 процента по-бавно от това на обикновените шофьори. 

Мобилните телефони обаче не представляват заплаха само когато ги използвате и дори най-добрите шофьори могат да бъдат разсеяни от обаждане или текстово съобщение. Тази моментна загуба на концентрация може да доведе до инцидент и пострадал при ПТП.

За да сте сигурни, че сте в безопасност на пътя, има няколко неща, които трябва да имате предвид, когато става въпрос за мобилни устройства и шофиране.

  • Не започвайте и не отговаряйте на обаждания, докато шофирате.
  • Не изпращайте и не четете текстови съобщения, докато шофирате.
  • Ако телефонът ви изгасне, не го гледайте.
  • Ако искате да се обадите на някого или да изпратите съобщение, отбийте на безопасно място.
  • Ако сте в задръстване, не се поддавайте на изкушението да използвате телефона си.
  • Ако знаете, че някой шофира, не му се обаждайте и не му пишете.
  • Когато използвате телефона си и сте отбили отстрани на пътя, не забравяйте да сте на безопасно място и да сте наясно със заобикалящата ви среда.

Има ли изключения от правилата? Единственият път, когато ви е позволено да използвате телефона си по време на шофиране, е в истински спешен случай, когато трябва да се обадите на 112 и само когато не би било безопасно да спрете.

Related posts

Leave a Comment