Новини 

Колко е важен форматът на CV-то ни

CV-то ни е първият досег на работодателите с нас. То е нашата визитна картичка, с която излизаме на пазара на труда в търсене на най-добрата работа за нас.

Какво търсят работодателите или по-точно техните специалисти за подбор на персонала. Зависи основно от обявената позиция, но в основата си те не просто се интересуват от образованието и опита ни през призмата на заеманите от нас работни места досега. Интерес за тях представляват и уменията, които имаме, силните ни страни, адаптивността, дори хобитата ни.

Може ли да ги вкараме в нашата автобиография? Разбира се. Днес все повече навлизат т.нар. динамични CV-та. Те са нещо като луксозен имот на достъпна цена на пазара за изкупуване на имоти. Атрактивни и различни, привличат вниманието и ни гарантират покана за интервю.

Стандартното или статично CV съдържа базова информация за нас в следната последователност: години, адрес, семейно положение, образование, работен опит, владеене на езици. Ако към това добавим и наша снимка, ще му придадем малко цвят, но на фона на още 100 други автобиографии, може да е трудно забелязано.

За разлика от него, в динамичното CV всеки етап от развитието ни е представен през призмата на нашите умения и компетентности. Например вместо да изброяваме какви работни длъжности сме заемали през годините, е добре за всяка длъжност да дадем информация какви са били нашите основни задължения. Така работодателят ще придобие представа с какво точно сме се занимавали. Едно е да напишем офис администратор, друго е да е поясним, че сме водели ежедневна кореспонденция с клиенти от Франция и Германия, че сме обработвали фактури и плащания, че сме организирали командировки в Азия или семинари и обучения. По този начин нашите работни компетентности стават по-ясни и разпознаваеми на пазара на труда.

Добре е да оценим езиковите си умения обективно, за да не се окажем в неприятна ситуация по време на интервюто.

Related posts

Leave a Comment