Новини 

Технологичните тенденции през 2021 година  

 

Днес технологиите се развиват с невероятно бързи темпове, позволявайки изключително скоростни промени и прогрес. И не само че тенденциите и най-добрите технологии се развиват, но те много се промениха през последната една година поради избухването на Covid-19. Това накара ИТ специалистите да осъзнаят, че тяхната роля е още по-важна за целия свят.

Ето и някои от горещите трендове, които ще владеят света през 2021 година.

Изкуствен интелект (AI) и машинно обучение

Изкуственият интелект, или AI, вече нашумя много през последното десетилетие, но продължава да бъде една от основните технологични тенденции. Причината е в забележителните му ефекти върху начина, по който живеем, работим и играем.

AI вече е известен със своето превъзходство в разпознаването на изображения и реч, приложенията за навигация, личните асистенти за смартфони, приложенията за споделяне на пътувания и много други.

Пазарът на изкуствения интелект ще нарасне до 190 млрд. щатски долара до 2025 г., като глобалните разходи за когнитивни системи и системи за изкуствен интелект ще достигнат над 57 млрд. щатски долара през 2021 година.

Ще бъдат създадени нови работни места в разработването, програмирането, тестването и поддръжката. От друга страна, AI предлага и едни от най-високите заплати днес.

Машинното обучение, като подразделение на AI, също се използва във всички видове индустрии, създавайки огромно търсене на квалифицирани специалисти. Forrester прогнозира, че AI, машинното обучение и автоматизацията ще създадат 9% от новите работни места в света до 2025 година.

Роботизирана автоматизация на процесите (RPA)

Подобно на AI и машинното обучение, роботизираната автоматизация на процесите или RPA е друга технология, която автоматизира работните места. RPA е използването на софтуер за автоматизиране на бизнес процеси като интерпретиране на приложения, обработка на транзакции, работа с данни и дори отговаряне на имейли.

Въпреки че Forrester Research изчислява, че автоматизирането на RPA ще застраши поминъка на 230 милиона или повече работещи в областта на знанията, или приблизително 9 процента от глобалната работна сила, RPA също създава нови работни места, като същевременно променя съществуващите такива. За момента се смята, че по-малко от 5 процента от професиите могат да бъдат напълно автоматизирани, но около 60 процента могат да бъдат частично автоматизирани.

Квантови изчисления

Следващата забележителна технологична тенденция е квантовото изчисление, което е форма на изчисления, възползваща се от квантовите явления като суперпозиция и квантово заплитане. Тази невероятна технологична тенденция също участва в предотвратяването на разпространението на коронавируса и в разработването на потенциални ваксини, благодарение на възможността лесно да се извършват запитвания, наблюдение, анализ и въздействие върху данните.

Друга област, в която квантовите изчисления намират приложения, са банковото дело и финансите, за управление на кредитния риск, за високочестотна търговия и откриване на измами.

Квантовите компютри сега са много пъти по-бързи от обикновените и големи марки като Splunk, Honeywell, Microsoft, AWS, Google и много други вече участват в правенето на иновации в областта на квантовите изчисления. Очаква се приходите за глобалния пазар на квантови изчисления да надхвърлят 2,5 млрд. щатски долара до 2029 година.

Виртуална реалност и разширена реалност

Следващата изключителна технологична тенденция – виртуална реалност (VR) и добавена реалност (AR). VR потапя потребителя в среда, докато AR подобрява неговата среда. Въпреки че досега тази технологична тенденция се използва предимно за игри като невероятните предложения в казино Ефбет, тя се използва и за обучения. Пример за това е VirtualShip – симулационен софтуер, използван за обучение на капитани на кораби, армията и бреговата охрана на САЩ.

През 2021 г. можем да очакваме тези форми на технологии да бъдат допълнително интегрирани в живота ни. Обикновено работещи в тандем с някои от другите нови технологии, които споменахме в този списък, AR и VR имат огромен потенциал в обучение, развлечения, образование, маркетинг и дори рехабилитация след нараняване. Или може да се използва за обучение на лекари да правят операции, да се предлага на посетителите на музея по-задълбочено преживяване, да се подобряват тематичните паркове или дори да усъвършенства маркетинга на онлайн бизнесите.

Related posts

Leave a Comment