Новини 

Ето как да накараме смартфонът да издържи по-дълго време

Ясно е, че не трябва да робуваме на вещите и че те трябва да са подчинени на нас, вместо ние на тях. И все пак, когато човек инвестира в нов телефон например, той иска да знае, че парите му не са дадени напразно и че ще получи нужната възвръщаемост от тях. За съжаление, някои модели смартфони вече се развалят по-бързо от други, но пък има начин устройствата да бъдат подпомогнати така, че да издържат по-дълго време.

Ето някои съвети.

Смяна на батерията

Всъщност новата батерия е най-ефективният начин да вдъхнем нов живот на един по-стар смартфон. Както е известно, батериите идват с определен брой цикли на зареждане – един цикъл се състои от напълно зареден до напълно изтощен телефон – и докато преминава през повече от тези цикли, батерията става по-малко ефективна при доставяне на нужния заряд.

Според експертите, смяната на батерията на всеки две години наистина помага за дълголетието на устройството.

Защита на екрана

Заедно с батерията, екранът на смартфона е компонентът, който е най-вероятно да се развали най-скоро. А и един от по-скъпите за ремонт. За евтина и лесна корекция и защита, е най-добре са се инвестира в добър калъф за телефон и протектор на екрана.

Незабавен ремонт

Ако все пак екранът ви се напука, не забравяйте да го поправите възможно най-скоро, дори ако можете да виждате достатъчно от дисплея, за да започнете ежедневните си задачи, съветват от GSM сервиз.

Помнете, че колкото по-дълго чакате за ремонта, толкова повече мръсотия, мазнина и боклуци могат да проникнат в пукнатините и да компрометират вътрешните компоненти на телефона ви.

Почистване на порта за зареждане

Поддържането на смартфона чист отвсякъде може да допринесе много за това той да изглежда като нов винаги. Една обща зона, която привлича много мръсотия, която може да застраши работата на устройството, е портът за зареждане.

Според специалистите, хората почти винаги вкарат боклуци в порта за зареждане, които могат да блокират зареждането на батерията. Ето защо можете да вземете една клечка за зъби и да почистите праха и излишните елементи.

Същото важи и за мръсотията или пясъка, попаднали под калъфа на смартфона – изваждайте телефона си от калъфа му често и го избърсвайте. Можете да използвате кърпа от микрофибър за целта.

Обърнете внимание на съхранението!

Ако вашият смартфон е започнал да се забавя, първото нещо, което трябва да направите, е да увеличите мястото за съхранение, което имате на разположение.

При смартфоните, по-близки до компютрите, наличното хранилище се използва и от операционната система за изпълнение на задачи. Ще видите значителен спад в производителността на устройството, когато наближите 80% от използваното хранилище. Това е така, защото, когато паметта започне да се изчерпва, тя създава пречка, която ограничава броя команди, които операционната система може да изпълнява в даден момент, намалявайки производителността.

Ако установите, че хранилището ви е запълнено почти докрай, проверете кои приложения, снимки, видеоклипове и други елементи можете да изтриете, като архивирате по-важните файлове в облачно хранилище. След това рестартирайте устройството си.

Редовно нулиране

Ако изчистването на вашия смартфон не успее да възстанови ефективността му, софтуерът му може да е повреден. И това не налага подмяна на смартфона, така че бъдете спокойни.

Вместо това цялостното нулиране, което изтрива цялото съдържание – включително пароли и акаунти – може да ви помогне, като ви позволи да преинсталирате операционната система отново. Ето така има голям шанс устройството да се върне към старите си бързина и ефективност.

За iPhone можете да намерите опцията за общо нулиране в Настройки> Общи> Нулиране> Изтриване на цялото съдържание и настройки.

За Android отидете в Настройки> Система>Разширени опции> Нулиране> Изтриване на всички данни.

Ето, това са някои съвсем прости навици, които обаче много помагат за поддържането на смартфона, така че да не се налага неговата замяна. Помнете, че колкото повече се грижите вие за телефона си, толкова повече ще ви служи той!

Related posts

Leave a Comment