Новини 

Двигателят също трябва да диша

Говорейки за редовната поддръжка на автомобила, има някои процедури, за които съзнателният шофьор не трябва никога и при никакви условия да забравя. Една от тях е, за която ще ви разкажем днес е контролът на състоянието и смяната на въздушния филтър. Всъщност въздушният филтър често бива пренебрегван, но има огромно значение за работата и живота както на самия двигател, така и на турбокомпресора. 

Всмукателната система можем да оприличим на нещо като бял дроб за двигател. Тя доставя въздух, който е нужен за правилното провеждане на процеса на изгаряне. Въздухът обаче трябва да бъде филтриран от замърсяванията. Според специалистите, след изминаване на хиляда километра във всмукателната система могат да се съберат до 20 грама прах, а за една година количеството да достигне 6 килограма.

Тези замърсяванията не само понижават качеството на горивната смес, но и са опасни за металните елементи на двигателя. В дългосрочен план могат да доведат до повреда на клапаните и буталата, както и на други елементи. Всичко това ще ви струва далеч повече, отколкото смяната на въздушния филтър, който всъщност се грижи за спиране на замърсяванията.

Съвременните въздушни филтри са в състояние да съберат дори до 99,7 процента от твърдите частици, като прах и пясък. Това обаче води до намаляване на ефективността им и нуждата от замяна. Признаци за това са видимото намаляване ефективността на работата на двигателя и спадане на мощността, за сметка на увеличен разход на гориво. Въздушният филтър трябва спокойно да издържа пробег от 15-20 хиляди километра. В голяма степен обаче, има значение средата, в която колата се използва. Тук вече идва ред на редовният контрол на филтъра. Процедурата за щастие е много проста. Трябва само да се намери кутията на въздушния филтър под капака и да се отвори, за да се види колко е замърсен той.

Цената на филтрите в специализираните магазини започва от около 7-8 лева. Най-скъпите филтри струват горе-долу 100 лева. Разликата в цените обаче не трябва да ви стряска, защото за повечето популярни автомобили, качествен филтър струва около 20-25 лева. За по-голямо удобство, можете да разгледате разнообразните предложения на Sauto, в чийто онлайн магазин ще намерите нужния въздушен филтър, според марката и модела на колата си.

За смяна на филтъра не е задължително да се посещава сервиз. Процедурата по подмяната му е протича почти идентично с тази по проверката на състоянието му. Имайте предвид обаче, че преди монтажа на новия въздушен филтър трябва хубаво да почистите кутията, в която се поставя. Това може да се направи с помощта на влажен парцал, с който да оберете натрупания прах. Трябва също така и да се контролира състоянието на кутията и гумените уплътнения, както и на тръбите, довеждащи въздуха до колектора. Внимателно проверете за пукнатини, появявали се върху пластмасовите повърхности и при нужда, посетете сервиз.

Може би си мислите, че двигателят на вашия автомобил се нуждае само от масло с добро качество и горивото, за да работи, но всъщност той има нужда и от пречистен от замърсявания въздух. Именно това е ролята на въздушния филтър и за това не трябва да забравяте редовно да го проверявате и сменяте. Въпреки, че въздушният филтър е от голямо значение за “белия дроб” на вашата кола, той далеч не е скъп за подмяна. Можете да извършите тази процедура и собственоръчно, защото не са нужни специализирани инструменти и инженерни познания. Нов въздушен филтър с добро качество ще ви струва 25-30 лева.  Разбира се трябва да го подберете внимателно, според марката и модела на автомобила. Редовната смяна на въздушния филтър е твърде минимален разход, който не трябва да пренебрегвате, за да си спестите далеч по-високи разходи за бъдещи ремонти в специализирани сервизи. Проверката на филтъра трябва да се превърне в част от редовната профилактика за всеки шофьор.

Related posts

Leave a Comment