Новини 

Мисия гейм разработчик в „Gameloft България“

Професията IT специалист отдавна вече е неизменна част от културата на младите. Софтуерното инженерство е много привлекателна, добре платена, но и трудни професия. Навлизането в технологичния сектор не е задължително да премине през задължителни математически познания. Технологичните компании се нуждаят от все по-широк спектър от специалисти – маркетинг, дизайн, връзки с клиенти и др.

Гейм индустрията е може би най-добрия пример в тази посока. За разработката на една игра са необходими не само програмисти, които да напишат нейната логика, но и художници, дизайнери, продуценти и дори специалисти по гейм икономика.

В България гейм студиата са сформирали своеобразна малка екосистема. Един от примерите за световен разработчик на игри, който има звено в София от повече от 15 години е „Gameloft България“.

От жълтите павета до смартфоните

Компанията-майка Gameloft е базирана във Франция и е собственост на конгломерата Vivendi. Българският офис се намира буквално на пъпа на София – в бизнес частта на ЦУМ в идеалния център на града. Френският разработчик избира нашата столица за ново студио още в края на далечната 2004 г. Тогава екипът е съставен само от програмисти и няколко гейм продуцента и наброява около 20-на души.

В момента „Gameloft България“ разполага с екип от десет пъти повече – около 200 специалисти. Едно от предимствата на софийското студио е широкият спектър от експерти, които работят в него. Те варират от художници, дизайнери, аниматори, програмисти, маркетинг и др. Това позволява на „Gameloft България“ да може да отговаря за почти целия жизнен цикъл при създаването, пускането и поддържането на една игра.

През първите години българското звено има за задача да адаптира различни готови заглавия за отделните марки мобилни телефони по това време. Този период продължава само няколко години, като през 2007 г. софийското студио пуска първата си игра – Rayman Kart. Развитието на iPhone и iOS на Apple позволява на „Gameloft България“ да се специализира в тази платформа. Най-известното заглавие, което е плод на българския екип е March of Empires, което му дава статута на ключово студио за цялата френска група.

Защо мобилни игри

Ако сте заклет геймър, идеята за професионално развитие в мобилни заглавия може да ви се стори абсурдна. Истината е, че това е сегментът, който движи пазара на видеоигри през последните години. Те съставляват почти 50% от всички приходи в гейм индустрията и отчитат стабилен ръст.

Освен това тенденциите в сектора преминават все повече към кросплатформеност. С други думи – създаване на заглавия за всички възможни устройства, операционни системи и пр. Gameloft отдавна не е само мобилен разработчик, като неговите игри се публикуват в различните гейм платформи.

Related posts

Leave a Comment