Новини 

Следвайте тези няколко трика за най-вкусните палачинки

 

Събудете се с усмивка! Направете си кафе! Пуснете котлона и се пригответе да направите най-вкусната порция палачинки. Какъв по-добър начин да започнете деня от… палачинки за закуска

Палачинките са обичани от деца и възрастни. Те са често предпочитан избор освен за закуска, но и за обяд и вечеря, тъй като могат да бъдат приготвяне по изключително разнообразни начини. Могат да бъдат сладки, гарнирани с шоколад или сладко, както и с плодове, но могат и да бъдат солени, намазани с майонеза и с добавени кашкавал и колбас, например. Могат да бъдат освен основно ястие и предястие. 

Тестеното изделие е популярна храна в цял свят. Можете да откриете хиляди рецепти за приготвянето на палачинки, но ние ще ви представим една рецепта, благодарение на която няколко минути по-късно, ако, разбира се, решите да я изпробвате, ще си оближете пръстите.

Палачинки с мътеница

  • 190 гр. брашно
  • 1 ½ ч.л. бакпулвер
  • ¼ ч.л. сол
  • ¾ ч.л. сода за хляб
  • 2 големи яйца
  • 480 мл. мътеница
  • 3 с.л. разтопено масло (или друга мазнина по желание) и още нужно количество за подмазване на тигана
  • Топъл кленов сироп

В голяма купа разбъркайте брашното, бакпулвера, содата и солта. В средна купа разбийте яйцата, мътеницата и разтопеното масло. Добавете яйчената смес към брашнената смес и разбъркайте, докато сухите и течните съставки се смесят. Въпреки това тестото все още ще бъде леко на бучки, но това не е проблем.

Загрейте тиган на умерен огън. Намажете обилно с разтопено масло, но и не прекалявайте, защото има опасност палачинките да се препържат, и след това изсипете около 1/3 чаша (80 ml). Гответе, докато краищата на палачинката станат златисти и на повърхността й се образуват мехурчета, след това я обърнете и продължете да готвите около 3 минути. Дръжте готовите изкушения на топло, докато приготвяте останалите палачинки. От тези съставки ще може да направите около 10 палачинки.

Съвети за перфектните палачинки

Следвайки рецептата, посочена по-горе ще установите, че приготвянето на палачинки от нулата наистина не е толкова трудно. Ако имате нужда от малко допълнителна застраховка, следвайте тези полезни съвети за приготвяне на палачинки:

Използвайте пресни съставки. Содата за хляб трябва да е на не повече от шест месеца. Преди да започнете приготовленията, погледнете срока на годност на всички продукти, които ще използвате в рецептата. Старайте се продуктите да са с ясен произход, особено яйцата, така ще сте сигурни за тяхното качество.

Не увеличавайте грамажа на брашното. В готвенето точните пропорции са всичко. Важно е да претеглите точното количество брашно. Нужно е първо да разбъркате отделно сухите и мокрите съставки, след това ги смесвате. Не трябва да ги бъркате прекалено много, тъй като това ще направи палачинките жилави, вместо пухкави. А кой си пада по палачинки, които са сякаш като дъвка?!

Без мътеница, няма проблем! Ако не разполагате с мътеница, въпреки че в наше време тя е достъпен продукт, а и без усилия можете да си я приготвите вкъщи, лесно може да я замените. За всяка чаша мътеница смесете 1 супена лъжица пресен лимонов сок с 1 чаша мляко и оставете течността да престои 5 минути. 

Гответе палачинките на нагорещена повърхност. Гответе палачинките на равна, предварително загрята и добре намазнена повърхност с тежко дъно. Пазарът изобилства от най-разнообразни съдове за приготвяне на палачинки. 

Знайте кога да обърнете палачинката. Недейте да обръщате палачинката повече от веднъж. Следвайте надеждните сигнални знаци:

  • Мехурчета се образуват на повърхността на палачинките и се пукат
  • Краищата на палачинките са леко сухи

Сервирайте палачинките, докато са топли. Най-добре е и чиниите, в които ще ги сервирате, да са затоплени. Може да поставите съдовете във фурната, която е съвсем леко загрята. Затопленият кленов сироп е идеалният завършек на порцията.

Related posts

Leave a Comment