Новини 

4 често срещани проблеми при геймърските компютри

В днешно време игрите за компютър са все по-реалистични, с невероятна графика, огромни полета за игра и какви ли не други екстри. За да могат да се играят гладко, геймърските компютри са също толкова мощни. За съжаление това не означава, че винаги работят правилно. Геймърите сами се убеждават, че им трябва ремонт на машината също толкова често, колкото на бизнес компютрите, в следствие на големия обем ползваемост. Геймърските конфигурации понякога се нуждаят дори от повече поправки, които изискват вниманието на специалистите в ремонта на компютри.

 

Ето някои от най-често срещаните проблеми и как да се справите с тях:

 

Компютърът прегрява

По-новите лаптопи и компютри са доста мощни, което ги кара да работят при екстремно високи температури. Ако не се охлаждат правилно, те ще прегреят и най-вероятно това ще доведе до непоправими повреди в компонентите.

Ето някои неща, с които трябва да разполагате, за да сте сигурни, че компютърът Ви ще се охлажда правилно:

  • Охладители – те (както може да се съди по името) охлаждат компютъра Ви пасивно, като разсейват топлината. Най-добрите графични карти би трябвало да са оборудвани с охладители.
  • Вентилатори – тук няма нищо неясно. Те издухват горещия въздух, генериран от компютъра Ви, през отвор (отдушник). За да е максимално ефективен, вентилаторът трябва да е почистен от прах и други замърсявания.
  • Течно охлаждане – помпата изпраща хладка вода в тръби, минаващи през целия корпус на компютъра, които абсорбират топлината и я отстраняват. Тази система може да се постави на повечето настолни компютри, но заради високата цена и сложната инсталация, се препоръчват само за най-мощните машини, които имат нужда от допълнително охлаждане.  

 

Компютърни вируси

Колкото повече време прекарвате в интернет, толкова по-уязвим е компютърът Ви на вируси и злонамерен софтуер. Когато конфигурацията Ви се зарази, вирусът започва да използва системни ресурси, което прави машината бавна. Ако проблемът е по-сериозен, ще видите дори нежелани изкачащи (pop-up) прозорци, или дори загуба на данни. За да избегнете всичко това, използвайте актуализиран, правилно работещ антивирусен софтуер.

 

Бавни скорости

За съжаление, колкото по-дълго ползвате Вашия компютър, толкова по-бавен става той. А ето и някои често срещани причини за бавната скорост на геймърския Ви компютър (освен гореспоменатите вируси):

  • Множество програми, изпълнявани наведнъж – когато пуснете някоя игра, затворете всички останали програми. Когато няколко неща работят накуп, дори и на заден фон, това значително влошава производителността на компютрите.
  • Недостатъчна RAM памет – RAM паметта позволява достъп и ползване на информацията. Ако все пак имате пуснати няколко програми едновременно и не искате да възпрепятствате ефективността на компютъра, то допълнителна RAM памет може да разреши този проблем.
  • Не сте рестартирали отдавна – обикновено при рестарт на компютъра важните ъпдейти се изпълняват и това освобождава ресурси, нужни за други програми. Ако компютърът Ви започне да работи на бавни обороти след постоянна употреба, едно бързо рестартиране ще оправи това.

 

Грешки в графиката по време на игра

Бъгове, забивания, или още казано артефакти – това са често срещани и забележими графични нередности по време на игра. В общи линии, това може да е странно пикселизиране, случайно трептене или неправилно оцветяване. Това е сигнал за проблем с видеокартата. Ако нямате инсталиран най-новия драйвер, актуализирането му може да го разреши. Тези проблеми се появяват също, когато видеокартата работи при прекалено висока температура, прегрява и не функционира правилно.

 

Всички тези проблеми са често срещани и геймърите са изпитвали поне един от тях. Някои от тях имат лесно решение, което всеки човек може да приложи, но ако изпитвате затруднения, най-добре е да не рискувате и да се обърнете за помощ към професионалист.

Related posts

Leave a Comment